מרפק טניס – טיפול פיזיותרפי ומניעה

מה נרגיש?

הכאב מופיע באזור המפרק החיצוני ולפעמים מקרין גם במורד האמה לכיוון כף היד. כאשר המצב הוא דלקתי הכאב יהיה קבוע חזק, מלווה באודם, נפיחות וחום של המרפק ומתגבר במאמץ. עם רגיעת השלב הדלקתי  הכאב מופיע בעיקר בתנועה של כף היד המרפק – לפיתה או סגירת אגרוף חזקה, יישור של שרש כף היד, יישור מרפק ותנועת סיבוב חיצוני שלו (סופינציה).

איך זה קורה?

השם המוכר של התופעה הזו הוא ” מרפק טניס” מכיוון שהפגיעה קורית בגידי השרירים המיישרים של שרש כף היד, פעולה זו נפוצה בזמן חבטה במשחק טניס. אצל רב האוכלוסייה כאב זה מופיע במקרים רבים לאחר עבודה מאומצת של כף היד והמרפק – עבודות עם מברג או פטיש ולפעמים גם עבודה סטטית יותר עם מקדחה.

מדוע זה קורה?

הנקודה הכאובה שבמרפק היא נקודת אחיזה לגיד של כמה שרירים שתפקידם העיקרי הוא ליישר את שרש כף היד. כאשר מופעל עומס רב מדי לאורך זמן על השרירים האלו, הגיד הזה מפתח בסופו של דבר דלקת או קרעים קטנים שמרגישים כמו דלקת, מה שגורם לכאב החזק בכל פעם שמופעל עומס עליו, אם בכיווץ של השרירים או במתיחה שלהם.

עומס יתר לא חייב להיות עומס גדול מאוד. כשמדובר בגיד צעיר ופעיל, כלומר חזק, נדרש עומס רב בכדי לגרום לו לפגיעה. אך כשמדובר בגיד מבוגר יותר, נאמר אצל אדם בן 50+ ולא פעיל במיוחד, הגיד יהיה בדרך כלל חלש יותר, ואז מספיק עומס חד פעמי קל יחסית, בכדי לגרום לפגיעה בגיד ולכאב מתמשך.

במקרים רבים הכאב המורגש הוא תוצאה של בעיה באזור מרוחק יותר בגוף אך נותן תמונה דומה ל”מרפק טניס” ויאובחן כך בטעות. למשל:

  • עומס על מפרק המרפק או הכתף, בשל חוסר איזון שרירי בסביבה (שרירים חלשים, מקוצרים או “תפוסים”).
  • השלכת כאב מ”נקודות הדק” (טריגר פוינט – trigger points) בכופפי או מישרי המרפק.
  • הקרנה של כאב כתוצאה מלחץ על עצב באזור הצוואר והזרוע.
  • יציבה לקויה שעשויה לתרום לכאבים שונים מהצוואר ומטה לכיוון כף היד.

איך מטפלים ב”מרפק טניס”?

בכל מקרה נרצה בשלב הראשון להקל על הכאב – אם מדובר בדלקת אז קרח ומשחה אנטי דלקתית (על בסיס פלפל), ומנוחה יחסית  לגיד, כלומר הורדת עומס פעילות  והקלה על גיד על ידי חבישה הנקראת: טייפינג לסוגיו או סד תומך, שיורידו את העומס העובר בגיד.

בהמשך נרצה להתחיל לחזק את הגיד כדי שיוכל לשאת את העומסים שעוברים עליון. בשלב זה צריך להתייחס לגיד הפגוע –  האם מדובר בגיד חזק שהועמס ייתר על המידה, או בגיד חלש ומנוון? הפיזיותרפיסט המטפל ידע להתאים את סוג התרגילים המתאים ועוצמתם.

בנוסף, יש צורך לבחון את הרגלי העבודה של המטופל ואת הציוד שבו הוא משתמש – ידית המחבט, ידית כלי העבודה שלו וכו’. במקרים רבים יש צורך לבצע התאמות כדי לווסת את עומס הפעילות על הגידים.

במידה ומקור הבעיה אינו במרפק יש צורך לטפל בשרירים הרלוונטיים, לשפר את היציבה הלקויה, לשפר את תנועת מפרקי הצוואר ואת תנועת המערכת העצבית, כדי להוריד ממנה לחץ.

מה קורה אם הטיפול הפיזיותרפי לא עוזר?

במקרים מסוימים יש צורך במתן טיפול תרופתי חזק יותר כדי לטפל בדלקת או בזריקה של סטרואידים לאזור. בשנים האחרונות נכנס טיפול חדש לבעיות גידי – זריקת PRP , שהיא תמצית של טסיות דם. זהו טיפול חדש יחסית אשר מידת יעילותו עדין לא ברורה.

 

לסיכום– מרפק טניס הוא בעיה בגידים המיישרים של שרש כף היד ועשוי לגרום לכאב חזק בתנועות המרפק ושרש כף היד. טיפול פיזיותרפי יכול להיות פתרון יעיל מאוד לבעיה . והמפתח לפתרון הוא אבחון מקצועי ומקיף של הבעיה. יש צורך לבחון את  היציבה ואופן הפעילות עם המרפק והיד כולה ולשפר את התפקוד השרירי. בחלק מהמקרים יש צורך בהקלה על המקום כהשלמה לטיפול כדוגמת סד למרפק או טיפול תרופתי להורדת דלקתיות.