הפיתרון לכאבים בעקב

פיזיותרפיה לכאבים בעקב :למה זה קורה ואיך מטפלים?

כאבים בעקב ,כתוצאה מדלקת ברצועת הפלנטר פאסיה או בשמה העממי “דורבן” מתכוונים בדרך כלל לכאב חד בעקב שמופיע בעיקר בשעות הבוקר ובצעדים הראשונים בדריכה ובהדרגה נעלם. במקרים רבים הכאב קיים גם לאורך כל זמן הדריכה ולפעמים מתפשט ליתר כף הרגל. כשבאים לטפל בפאסיה הפלנטרית (“דורבן” ) צריך לאבחן טוב את הפציעה מכיוון שיש מספר פציעות שעשויות לתת את הסימפטומים הנ”ל אך הטיפול בהם שונה.

מהי דלקת ברצועת הפלנטר פאסיה (דורבן)?

בעבר כאשר מטופל התלונן על כאב בעקב היה נפוץ מאוד לצלם את כפות הרגלים שלו, ולעיתים היה נראה בצילום מעין “קוץ” (כמו דורבנות במגפיים של בוקרים באמריקה) בתחתית העקב. המחשבה הייתה אז שהדורבן הזה הוא שגורם לכאב בזמן הדריכה, אך בהמשך התברר שאין קשר בין הדורבן שבצילום לבין הכאב. לחלק מהעקבים יש דורבן ואין כאב, לחלק יש כאב ואין דורבן ולחלק יש גם וגם. מאז ההבנה היא שיש בעיה ברצועה שיוצאת מהעקב לכיוון הבהונות שנקראת : הפאסיה הפלנטרית (plantar fascia) בנקודת האחיזה שלה לעקב ולכן הכאב. מכיוון שהסימפטומים דומים למצבים של דלקת טופלה הבעיה ברוב המקרים כדלקת – בתרופות אנטי-דלקתיות ובזריקות קורטיזון.

היום ברור שרק בחלק מהמקרים מדובר בדלקת ממש, אך ברוב המקרים מדובר בבעיה ניוונית של הרצועה, והטיפול הוא שונה בהתאם. בכל מקרה, השם המקובל לבעיה היום הוא פלנטר פאסיטיס- plantar fasciitis.

מהי הפאסיה הפלנטרית?

מדובר ברצועה שנמתחת לאורך כל כף הרגל ותפקידה הוא לשמש כ”קפיץ” ששומר על הקשת האורכית שבכף הרגל. הרצועה הזו נמתחת בכל פעם שנושאים משקל על הרגל, כשהרצועה נמצא בעומס ייתר עשויים להתפתח בה קרעים מיקרוסקופים או ממש דלקת בנקודת האחיזה שלה עם עצם העקב, וזו הנקודה שכואבת בזמן הדריכה.

מה הגורמים ל”פלנטר פאסיטיס”?

הגורמים הם רבים ומגוונים אך מתחלקים לגורמי עומס ייתר וגורמי ניוון של הרצועה. עומס רב של ריצה – בעיקר אצל רצים למרחקים ארוכים, עשוי לגרום לדלקת בגיד. קשת שטוחה בכף הרגל (פלטפוס), עודף משקל, עמידה מרובה במשך היום, חוסר פעילות גופנית, גיל 50+ ושימוש בנעלים קשות עשויים גם הם לתרום להופעת הבעיה, אך כל אלו מקושרים יותר לפציעה הניוונית של הפסיה, כלומר לרצועה שאינה חזקה כפי שהיא אמורה להיות.

כיצד ניתן לטפל?

בשלב ההתחלתי של הבעיה יש צורך להוריד עומס מהעקב, כדי לאפשר לדלקת לעבור – עקבים מסיליקון להכנסה בתוך הנעל או מדרסים, הפחתה בריצה או בזמן עמידה על הרגלים במשך היום, וטייפינג (חבישה המבוצעת על ידי פיזיותרפיסט), כל אלו עשויים לעזור. בשלב הבא יש להתחיל לבצע מתיחות לשרירי השוק וכף הרגל, מתיחות אלו נמצאו כיעילות מאוד בטיפול פלנטר פסיטיס.

בהמשך יש צורך בחיזוק שרירי כף הרגל  והשוק, והפסיה הפלנטרית על ידי תכנית אימונים מתאימה. טיפול פיזיותרפיה משלב בתוכו את כל השלבים הנ”ל בצורה אופטימלית.

 

 

 

בעיות נוספות שדומות לדלקת ברצועת הפלנטר פשיה (” פלנטר פאסיטיס “)

–        שחיקת הכרית השומנית שבעקב – כרית שמגינה על עצם העקב ושחיקה שלה עשוי לגרום לכאב כזה, אך יותר קבוע בזמן הדריכה.

–        סינדרום התעלה הטרסלית – לכידה של עצב באזור הפנימי של הקרסול, עשויה לגרום בנוסף לכאב גם תחושות נמלול, זרמים ושריפה בכף הרגל.

–        דלקת בגיד הטיביאליס פוסטריור – גיד שמגיע מהשוק ואחיזתו נמצאת בקרבת העקב.

–        הקרנה של כאב מהגב – בכף הרגל בלבד או ביחד עם אזורים אחרים ברגל.

–        השלכת כאב משרירי השוק או כף הרגל.

לסיכום –  plantar fasciitis היא בעיה די נפוצה בקרב רצים ובקרב אנשים בגיל 50+ שמבלים זמן רב מהיום בעמידה על הרגלים ובעלי עודף משקל. טיפול נכון בבעיה מתחיל באבחון מדוייק שלה,על מנת לוודא שלא מדובר בבעיה אחרת. בתחילת הטיפול יש צורך בהורדת מסוימת של העומס מהעקב, אך בהמשך יש להעמיס עליו בהדרגה ולהעלות את הכוח וגמישות הקרסול, כדי לשפר את תפקוד הפאסיה הפלנטרית. טיפול פיזיותרפיה עשוי להיות יעיל מאוד לטיפול בבעיה.