התלונה השכיחה בקליניקה הינה –כאב. אף אחד לא רוצה לסבול מכאב והנטייה הראשונית היא למצוא דרך להיפטר ממנו.
אך האם כל כאב מצביע על בעיה ? האם בכל כאב נטפל? למה כואב לנו? מתי נטפל? ואיך נטפל? בכל השאלות הללו ועוד אנסה לענות במאמר זה.
במקרים אורטופדים רבים והדוגמא השכיחה – פריצת דיסק, המטופל יתלונן על כאב חזק ואף משתק. כאב הגורם למטופל לזוז אחרת , להתנהג אחרת – ליציבה להשתנות ולגב להתעקם-ואף לחשוב אחרת. במקרה זה ובפציעות אורטופדיות נוספות, שינויים אלה דווקא חשובים לתהליך ההחלמה ולא תמיד נשנה אותם/נטפל בהם.
ישנם כלים רבים ושיטות שונות בפיזיותרפיה להפחית כאב ואחת מהשיטות היותר חדישות שעושות פלאים נקראת “הסבר כאב” – בשנים האחרונות מחקרים רבים הראו שחשוב להסביר למטופל על הכאב ומנגנוניו כחלק אינטגרלי מטיפול , מהסיבה הפשוטה והחשובה שישנם כל מיני מיתוסים , אי הבנות ופחדים מיותרים בנוגע לכאב. הבנת הביולוגיה של הכאב משנה את תפיסתו של המטופל לגבי הכאב ובכך מסייעת להצלחת הטיפול והפחתת הסימפטומים.
בכל רגע נתון כ-20% מהאנשים בעולם סובלים מכאב כרוני שנמשך מעל 3 חודשים (בערך 2 מיליון מתושבי לונדון או 4 מיליון מתושבי מקסיקו סיטי).לכן, על מנת להבין כאב ,בעיקר מתמשך (כרוני), מתפשט או בלתי צפוי ,חייבים להבין את הקשר בין המוח לחווית הכאב – המוח חייב להיות בתמונה.
כאב הוא באמת דבר מיוחד ומורכב אשר תלוי בהרבה מאד גורמים והמוח אחראי על כך באם יכאב או לא – 100 אחוז מהזמן.
לכן ,חשוב להבין שעוצמת הכאב אינה בהכרח קשורה לחומרת הנזק של הרקמה!
ואחזור לדוגמא של פריצת דיסק ואף כאבי ראש ,אשר הן התלונות השכיחות בגינן מגיעים לטיפול. מחקרים רבים מראים כי לעיתים נדירות יש קשר בין ממצאי הדמיה (רנטגן,אם אר איי או סיטי) לעוצמת הכאב או הכאב בכלל.
1/3 מהאוכלוסיה יש בלטי דיסק או פריצת דיסק,שינויים ניוונים ,היצרות עמוד השדרה ואפילו עצבים מעוכים אך מעולם לא סבלו מסימפטומים של כאב גב או כאב ראש והקרנה לגפיים.
שינויים אלה אשר מוצגים באמצעי ההדמייה הינם תהליכים נורמליים וטבעיים של גופנו , בדיוק כמו ששיער מאפיר עם השנים ,זהו תהליך טבעי אשר לרא מעיד על בעיה או נזק ולכן,ברוב המקרים, אינם גורמים לכאב ואנשים מנהלים אורח חיים פעיל ונורמלי על אף שממצאי ההדמייה הציגו תמונה פתולוגית ומפחידה.
כאב הוא תלוי הקשר ולא בהכרח תלוי פגיעה ברקמה – כלומר, פציעה קלה בברך למדריכת ריצה תגרום לכאב רב יותר מאשר לאיש הייטק ואתם בטח מבינים למה?
כאב הוא תלוי זיכרון עבר, מגדר וחינוך – נשים סובלות יותר מכאב מגברים ובעוצמה יותר גבוה ההסבר לכך הינו הורמונלי: מצאו קשר בין הורמון האסטרוגן לכאב ועוצמתו.
ילדים זכרים מחונכים להדחיק כאב, ולהתנהג כמו “גבר” להבדיל מנשים .
כמו כן, המידע שמגיע מהחושים שלנו (מישוש,ראייה וכו))עובר הערכה ותהליכים מורכבים של זיכרון ,חשיבה והסקת מסקנות. לדוגמא: היחס בין חומרת הפציעה כאב – ישנם מקרים אשר חומרת הפציעה מאד גדולה כדג:פציעת סקי קשה ואפילו שבר או נקע מדרגה 3 אצל שחקן כדורגל אשר לא גורם לו להפסיק לשחק או להרגיש כאב. ישנם לא מעט סיפורים על חיילים אשר נפצעו בקרב אפילו איבדו יד או רגל – אבל דיווחו על כאב מועט.
אבל, ישנם מקרים בהם היחס מתהפך : שפשוף קל ברגל , כוויה קלה (דג כווית שמש) או חתך קטן מסכין לא עמוק וללא נזק חמור , יכולים להתפרש ככאב מאד חזק ומאיים. קשה להאמין איך חתך כזה קטן יכול להתפרש או להתבטא בכאב מאד גדול.? מפתיע אך בהחלט קורה ולא מעט.
מכאן, כדי להתמודד עם כאב בין אם בטיפול אצל פיזיו ובין אם לבד חשוב לזהות את הגורמים לכאב ואת ההקשרים והאותות אשר גורמים לכאב להתלקח או במילים אחרות : מה מזין את הכאב?
דוגמא מצויינת לכאב אשר מקורו במוח הוא כאב פנטום – כאב אשר מורגש באיבר שאינו קיים כמו לאחר קטיעת רגל או יד. התחושות באיבר הלא קיים הן אמיתיות לחלוטין -האיבר יכול לגרד, לכאוב ולעקצץ כמו איברים אחרים.
מחקרים אשר נעזרו בהדמיית המוח הראו שבמוח מתרחשים שינויים בולטים באיזור המייצג את הרגל הקטועה וזה התבטא – בטשטוש האיזור המייצג את הרגל הקטועה.
למעשה , נמצא כי שינויים במוח קורים בכל כאב כרוני.
בטיפול הפיזיותרפי מתמקדים בלהסביר למטופל את הקשר בין המוח לכאב אשר הוא חווה,עצם ההבנה שעומדת מאחורי הביולוגיה של הכאב מפחיתה בצורה משמעותית את הכאב ומאפשרת חזרה לפעילות רגילה ומהירה.
בנוסף, הטיפול הפיזיותרפי כולל: דיקור מערבי, מניפולציות,עיסוי רקמה רכה,מובליזציות .לאחר שהכאב הופחת הפיזיותרפיסטית תתאים תרגילים ברמת קושי מתאימה ליכולת המטופל הכאוב. כמו כן, התרגילים יותאמו בצורה ייחודית לטונוס הירוד שנמצא באיבחון וזאת על מנת לשפרו.